Näin luot hyvää työilmapiiriä

28.12.2021 | Hyvinvointi

1. Psykologinen turvallisuus

Kannustavan työilmapiirin perusedellytys on psykologinen turvallisuus. Työterveyslaitoksen mukaan psykologinen turvallisuus näkyy tiimissä vuorovaikutuksen avoimuutena, tapana suhtautua virheisiin ja epäonnistumisiin, kunnioittavana suhtautumisena erilaisuuteen, pelottomana suhtautumisena riskinottoon sekä mutkattomana yhteistyönä, jonka puitteissa on helppo pyytää muilta apua. Se tarkoittaa, että jokaisella tiimin jäsenellä on turvallinen olo niin erehtyä kuin tehdä täysin uusiakin ehdotuksia. Psykologinen turvallisuus on edellytys tiimin kyvylle kehittyä ja oppia virheistä, mikä puolestaan tutkimusten mukaan johtaa myös parempaan tuloksellisuuteen.

2. Huomioi kommunikointitavat

Meistä jokaisella on vastuu hyvästä työilmapiiristä. Välillä on hyvä pysähtyä sen äärelle, mitä tapahtuu, kun tulen paikalle; mitä juuri minä tuon mukanani yhteiseen keskusteluun? Työpaikan psykologista turvallisuutta voi itse edistää käyttäytymisellä, joka edesauttaa muita kertomaan mahdollisista vaikeuksistaan, esittämään ideansa ja pyytämään apua. Kun esimerkiksi joku ehdottaa jotakin uutta, olenko ensimmäisenä kritisoimassa ideaa vai kiitänkö rohkeasta ehdotuksesta? Koskaan ei myöskään voi liikaa korostaa kohtaamisen ja kuulemisen merkitystä. Meistä jokainen voi olla se, joka huomioi toisen muuttuneen olemuksen ja ottaa sen puheeksi. Kaikkiin tilanteisiin sopii kysymys ”Hei mitä sulle kuuluu?”.

3. Huomaa konfliktien mahdollisuudet

Kaikkialla missä työskentelee ihmisiä, on myös ristiriitoja. Työpaikan ristiriidat syntyvät usein väärinymmärryksistä, ristikkäisistä tarpeista ja eriävistä mielipiteistä. Konfliktitilanteet olisi hyvä nähdä mahdollisuuksina tunnistaa hankauspisteitä ja kehittää työyhteisön toimintaa. Onko työtehtävät selkeästi määritelty? Tavoittaako sama informaatio kaikki työntekijät? Onko esimiestyössä kehitettävää? Oleellista konfliktien kohtaamisessa on ratkaisuhakuisuus ja kyky katsoa tilannetta toisen ihmisen silmin. 

4. Puhu vaikeistakin asioista

Suutuspäissään saattaa ilmaista työkaverille asioita tavalla, joka kaduttaa myöhemmin. Jos huomaat, että oma kuppi uhkaa kääntyä täysin nurin, on yleensä parempi esimerkiksi poistua hetkeksi tilanteesta kuin sanoa saman tien mitä mieleen juolahtaa. Toisaalta vaikeiden asioiden peittely ja hyssyttely usein pahentavat ja paisuttavat tilannetta pitkässä juoksussa. Olisikin tärkeää, että mahdolliset vaikealtakin tuntuvat asiat uskallettaisiin ottaa työyhteisössä puheeksi. Tässä etenkin esihenkilöllä on merkittävä rooli tiennäyttäjänä ja keskustelun avaajana.

 

Vinkit hyvän työilmapiirin luomiseen antoi työpsykologi ja sertifioitu business coach Emma Nurmi Mehiläisen Työelämäpalveluista.


Tarvitsetko tukea tai vinkkejä työssäjaksamiseen? Varaa aika tarpeisiisi räätälöityyn työhyvinvointivalmennukseen.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Ammattimentori Kati Huovinmaa jakaa vinkit häpeän tunteen käsittelyyn.

Lue lisää

Ennaltaehkäisten hyvinvoiva henkilöstö - eroon työuupumuksesta

Henkilöstö on yrityksen tärkein resurssi. Kuinka vähennämme psykososiaalista kuormitusta ja ennaltaehkäisemme työuupumusta?

Lue lisää

Hanna Tikander: Holiton elämä toi viikkoihin lisää päiviä

Mimmit sijoittaa -yhtiön Hanna Tikander päätti kolme vuotta sitten muuttaa elämäänsä ja raitistua. Holiton elämä on tuonut viikkoihin lisää päiviä. Se on myös vienyt lähemmäs sitä Hannaa, joka hän haluaa olla. Vuonna 2021 Tikander valmistui tradenomiksi Haaga-Heliasta.

Lue lisää

Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin

Tilastokeskuksen mukaan yli puolet naispalkansaajista pitää työuupumusta uhkana, joka voi osua omalle kohdalle. Epäiletkö työuupumusta? Lue ammattimentorin vinkit uupumuksen ensimerkkeihin.

Lue lisää