Työehtosopimus turvaa riittävän vapaa-ajan

3.11.2021 | Työelämä

Mitä tekemistä työehtosopimuksella on työajan kanssa? Asiantuntijan arjessa työehtosopimusten selkein työajassa näkyvä vaikutus on 7,5 tunnin työpäivä sekä 5-päiväinen työviikko. Työehtosopimusten osana on jo pitkään edistetty myös mahdollisuuksia tehdä etätyötä yhdenvertaisesti. 

Työehtosopimusten tärkein tehtävä työajan osalta on toimia työsuojelullisena elementtinä ja turvata asiantuntijan riittävä vapaa-aika sekä varmistaa mahdollisuus työstä palautumiseen. Työehtosopimukset myös mahdollistavat työaikojen puolesta mahdollisimman vapaan ja joustavan työskentelyn, unohtamatta hyvinvoinnin varmistamista sekä kaiken tehdyn työajan huomioimista. 

Työehtosopimuksissa on mahdollista sopia esimerkiksi liukuvasta työajasta huomattavasti lakia laajemmin, sekä liukumarajojen että saldotuntien osalta. Jos työehtosopimus sallii, seurantajakso on mahdollista sopia esimerkiksi vuoden mittaiseksi, joka lisää jälleen joustavuutta työaikoihin.Työehtosopimuksissa sovitaan usein myös työaikapankki paikallisesti sovittavaksi tietyin reunaehdoin. Työehtosopimusten avulla saadaan siis työpaikoilla rakennettua kyseistä henkilöstöä ja asiantuntijatyötä parhaiten palvelevat ja oikealla tavalla joustavat työajat.

Tuleva neuvottelukierros on työajan näkökulmasta äärettömän mielenkiintoinen.

Etätyöskentely on kasvanut asiantuntijatyössä räjähdysmäisesti ja uuteen normaaliin palaaminen on käynnissä. Työehtosopimusneuvotteluissa keskustellaan varmasti siitä, miten työehtosopimukset voivat mahdollistaa mahdollisimman yhdenvertaisesti ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn sekä hyvinvoinnin ja ergonomian toteutumisen etätyössä. Yhtenä tavoitteena neuvottelukierrokselle lähdettäessä on vahvistaa esimerkiksi työnantajan velvollisuutta huolehtia etätyön vakuutusturva samalle tasolle kuin työpaikalla ollessa. 

Vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen korvaaminen on ollut pitkään tärkeä tavoite niin meille kuin muillekin akavalaisille liitoille. Korvaamisesta on sovittu Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa. Useassa muussa työehtosopimuksessa on jätetty korvaaminen paikallisesti sovittavaksi, kuitenkin ohjaten tästä sopimiseen. Ajasta ja paikasta riippumaton työskentely auttaisi jo osittain ratkaisemaan ongelmaa, mutta tavoite matka-ajan korvaamisesta on edelleen relevantti.


Lue myös:

Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen? >>

Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana >>

Työehtosopimusneuvotteluiden ABC >>

Joonas Kopra

Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala

050 407 4876

joonas.kopra@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen

Ammattimentori Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa tällä kertaa ihmislähtöisessä muutosjohtamisessa onnistumiseen. Johda muutosta ihmislähtöisesti näillä vinkeillä!

Lue lisää

Tekoäly käyttöön työpaikalla yhdessä keskustellen

Tekoälyn käyttöönotto työpaikoilla vaatii osaamisen kehittämistä ja pelisäännöt tekoälyn hyödyntämiseen. Käytännön kysymyksistä on syytä keskustella yhdessä henkilöstön kanssa. Lue asiantuntijamme blogista mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tekoäly otetaan käyttöön työpaikalla?

Lue lisää

Ammattikorkeakouluille reilu mahdollisuus

Eurooppalaiset ammattikorkeakoulut kehittyvät vauhdilla ja samaan aikaan meillä Suomessa sitkeästi elää vääränlaiset käsitykset ammattikorkeakoulujen kyvykkyydestä.

Lue lisää

Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

Ruusut ja suklaa ovat kyllä ihania, mutta niiden avulla ei vielä saada aikaan merkittäviä muutoksia. Kati Huovinmaa kannustaa tällä kertaa Työelämäkorjaamossa miettimään, mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi? Miten voimme omilla teoillamme edistää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia?

Lue lisää

Vaakakupissa työrauha ja ihmisoikeudet - Hallituksen tavoite työtaisteluoikeuden rajoittamisesta uhkaa perusoikeuksia

On tärkeää tiedostaa, että poliittiset työtaistelut kohdistuvat aina tiettyihin hallituksen suunnittelemiin muutoksiin, eivät itse hallitukseen. Työtaistelu on painostuskeino, jota käytetään esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden aikana edellisen työehtosopimuksen päättymisen jälkeen, jos sopimukseen ei päästä. Työtaistelukeinoja ovat esimerkiksi työnseisaus eli lakko, ylityö- ja vuorovaihtokieltokielto sekä ulosmarssi. Hallitusohjelmasta löytyy kolme työtaisteluita koskevaa esitystä, joita hallitus pyrkii edistämään. Muutoksen kohteena ovat poliittiset työtaistelut, myötätuntotyötaistelut ja laittomat työtaistelut.

Lue lisää